دوربین های مداربسته با قابلیت زوم عموما دسته ای از دوربین های مداربسته هستند که لنزآنها امکان انجام زوم اپتیکال را فراهم می کند.
چه دوربین هایی دارای لنز زوم هستند؟
به صورت کلی دو دسته از دروبین های مداربسته دارای لنزهای زوم هستند. دسته اول و پرکاربرد دوربین های مداربسته گردان یا اسپید دام هستند. این دوربین ها در کنار ایجاد قابلیت زوم بالا امکان چرخش دوربین را در جهات مختلف فراهم می کنند. با این دو قابلیت میتوان یک امکان نظارتی بسیار دقیق را برای یک محیط بسیار بزرگ ایجاد کرد.
دسته دوم از دروبین های مداربسته دارای زوم اپتیکال دوربین هایی هستند که در اصطلاح به آنها دوربین زوم می گویند. این دوربین ها با توجه به کارایی بسیار پایین تقریبا از رده خارج شده اند. دوربین های زوم تنها امکان زوم کردن در یک جهت را فراهم می کنند و با توجه به کارا نبودن این قابلیت استفاده از آنها معمولا کمک زیادی به کاربر نمی کند.
لنز های زوم چطور کار می کنند؟
لنزهای زوم دسته ای لنزهای قابل تنظیم هستند که امکان کنترل میزان زوم برای کاربر را به صورت دستی میسر می کنند. به صورت کلی از طریق تغییر فاصله کانونی لنز دوربین می توان میزان بزرگ نمایی آن را تغییر داد. در لنزهای وریفوکال این کار باید به صورت دستی صورت گیرد. این به این معناست که شما باید بر روی دوربین میزان فاصله کانونی لنز را تنظیم کنید و از این طریق میزان بزرگنمایی دوربین مداربسته مشخص خواهد شد.در سری جدید لنزهای زوم از طریق قرار دادن یک موتور در لنز امکان زوم کردن دوربین از راه دور به وجود آمده است. این لنزها همچنین برخلاف لنزهای وریفوکال که به صورت دستی فوکوس می شوند معمولا قابلیت فوکوس به صورت خودکار دارد.یعنی پس از هر با زوم کردن لنز باید مجددا فوکوس شود.
واحد اندازه گیری میزان زوم دوربین مداربسته
زوم دوربین های مدار بسته را با واحد X اندازگیری می کنند. البته در برخی موارد بازه فاصله کانونی دوربین نیز در کنار آن قید می شود. هر قدر x دوربین زوم بالاتر باشد میزان بزرگنمایی آن بیشتر است. برای مثال اگر یک دوربین دارای 2x زوم باشد میتواند تصویر شما را تا دوبرابر بزرگتر کند.
معایب استفاده از دوربین های زوم موتورایز
همانطور که گفته شد دوربین های زوم دارای یک موتور الکتریکی برای تنظیم فاصله کانونی هستند. وجود قطعات متحرک در دوربین ها نیاز آن را به تعمیر و نگه داری بسیار زیاد می کند و این موضوع یک نقطه ضعف بزرگ برای این دوربین ها محسوب می شود. از طرف دیگر قیمت این دوربین ها نسبت به دوربین های با لنز ثابت به مراتب بالاتر است.